En havkajak er et vidunderligt fartøj. Der ligger masser af smukke og spændende oplevelser og venter dig. Hvad enten det er på små hyggeture langs stranden en sommerdag eller på lange ekspeditioner til fjerne himmelstrøg. Men hvordan kommer du i gang?
Jeg har selv roet tusindevis af kilometer. Jeg er i en stor kajakklub, hvor jeg har lært de mange forskellige havkajaktyper vi har at kende.
Jeg vil give et par gode råd til hvordan du lærer det grundlæggende, hvilken slags havkajak der er den rigtige for dig og hvordan du undgår de største ærgrelser.
Hvad er en havkajak?
Havkajakken har rødder i den grønlandske kajak. Eskimoer hele den arktiske cirkel rundt har fra tidlige tider udviklet forskellige typer af kajakker. Bygget af drivtømmer og betrukket med sælskind er de højt specialiseret til jagt i ishavet.
Kajakkerne har forskellige udformninger alt efter hvor i polarhavet de blev brugt. Det er som sagt fortrinsvis kajakkerne fra Grønland der er udgangspunktet for den moderne havkajak.
Den moderne havkajak
Havkajakker kan fås i mange forskellige former og størrelser, lavet enten af plastik, glasfiber eller kulfiber(carbon) eventuelt med kevlar-forstærkning. Nogle er lige og lange, lavet til at ro hurtigt, andre korte og livlige til sjov og ballade, nogle er bare til at rulle i, andre igen er brede og stabile helt uden overraskelser, og de fleste er en blanding af disse ting.
En havkajak adskiller fra andre kajaktyper ved at have to eller flere vandtætte rum. Det betyder, at de ikke synker, hvis de bordfylder. Man kan fylde udstyr og mad i dem, og på den måde komme langt omkring uden anden support, end det man selv har med. De er derfor ideelle både til små ture, lidt længere rejser og meget lange ekspeditioner.
Først og fremmest er den et fartøj til en person, men fås også som en havkajak til to personer
Detaljerne i hvordan en havkajak er udformet er en lang historie i sig selv. Jeg vil ikke komme nærmere ind på det her, men du kan læse dette indlæg om havkajakken egenskaber.
Hvilken Havkajak skal man vælge?
Hvilken havkajak man skal vælge er et godt spørgsmål, og der er ikke et enkelt svar. Som jeg skrev længere oppe fås de i mange forskellige udformninger, og når man kigger hos kajakbutikkerne og på internettet, er der et væld af forskellige modeller. En ny havkajakroer kan nemt fare vild i dem.
Der findes mange velansete mærker, hvor du aldrig går fuldstændigt forkert i byen. Der er dog også mange mærker der bare er produceret fordi havkajak er populært og der er penge at tjene. Kajakker der er designet uden kendskab til hvad en god kajak er. Hvor firmaet blot har lavet en billig efterligning af noget de tror vil sælge godt.
Hvad vil du med din kajak?
Et godt sted at starte er med tanker om hvad du vil med din havkajak. Skal du bare have en kajak liggende ved sommerhuset som bruges til tre-fire ture om året? Eller tænker at tage en lille motionstur langs stranden en gang hver anden uge? Måske drømmer du om at tage på længere ture langs de danske kyster – for eksempel til Møn og en tur langs klinten? Det kan jo også være det er de lange ekspeditioner til ukendte egne der tænder dig. Måske har du lyst til at udforske grønlændervendingerne? Eller måske er det lidt af det hele?
Skal det være en havkajak af plastik, glasfiber eller carbon?
Et af de valg du kommer til at stå overfor er hvilket materiale kajakken skal være lavet af. Først og fremmest om den skal være af plastik eller glasfiber.
Havkajakker af plastik har den fordel at de som regel er lidt billiger og temmelig robuste. De kan holde til at blive trukket op på stranden, og de tåler slag bedre. Til gengæld er de tungere og ikke så nemme at reparerer hvis der går hul på dem.
Kajakker af glasfiber (eller de lidt dyrere af kulfiber/kevlar) er lettere og stivere, så kraften i rotaget bedre overføres til fremdrift. De er mere følsomme over for slag og ridser, men også en del nemmere at reparer hvis de får skader.
Der er som regel også små forskelle i designet på kajakker af de to materialer, også selv om det på papiret er den sammen model.
Både pastik- og glasfiberkajakker laves i meget forskellig kvalitet.
Det findes også foldekajakker hvor man spænder vandtæt stof ud over et sammenklappeligt stativ. Man kan sågar få en havkajak oppustelig.
Med eller uden ror?
Mange havkajakker fås med ror, og det kan være en god ting, og det kan også være en problematisk ting. Roret er på ingen måde nødvendigt på en havkajak. Den kan sagtens styres ved hjælp af kroppens bevægelser og pagajen, og det er en god idé at lære at styre ordenligt inden man bliver afhængig af et ror.
Læs mere om ror her -> Havkajak med eller uden ror: hvordan skal bæstet styres?
De mange modeller
Når man kigger på kajakbutikkernes udvalg er der et hav af forskellige kajakker at vælge mellem. Ligesådan hvis du leder efter noget brugt på nettet eller andre steder.
Der er en del firmaer der er kendt for at producere gode kajakker. Her er liste med producenter der altid er værd at kigge efter:
- Tiderace – laver meget robuste og velsejlende glasfiberkajakker.
- Valley – legendarisk engelske firma der laver deres modeller både i glasfiber og plastik. Blandt andet kendt for Nordkapp, en kajak der er brugt til utallige ekspeditioner.
- SKUK (Nigel Denis) – også kendt for den høje kvalitet af deres modeller.
- Current Design – amerikansk firma for hvem danske kajakdesigner Jesper Kromann-Andersen har lavet en serie fine havkajakker.
- Tahe Marine/Zegul – har rigtigt mange modeller af begge materialer og forskellig kvalitet. De købte for nogle år siden det danske firma Arrow, hvis modeller også var tegnet af Jesper Kromann-Andersen.
- RockPool – der blandt andet er kendt for den meget hurtige Taran.
- Struer Kajak – et dansk firma der mest er kendt for deres tur- og kapkajakker, men også laver havkajakker, der i blandt Frej der er skabt af Björn Thomason.
- Rebel – havkajakker hvis udformning ligger tæt op ad det grønlandske forbillede og som egner sig godt til kajakrul.
- Point 65ºN – laver blandt andet kajakker designet af Nigel Foster
Dette er slet ikke en udtømmende liste, der findes mange andre gode kajakproducenter. De mange modeller, udformninger og design gør det også omsonst at lede efter hvilken havkajak der er bedst i test. Dog kan man både i magasiner, online eller på papir, læse anmeldelser af mange havkajakker.
Hvor køber du din havkajak?
Havkajakroning er blevet utroligt populært over de sidste tredive år. Det betyder at du kan finde mange kajakbutikker over hele landet. De fleste har et fint udvalg og godt personale. De fleste forretninger lader dig også prøve de kajakker du er interesseret i. Hvis de ikke gør det, så køb ikke din kajak der. Det er en god idé at gå til specialbutikkerne og ikke ikke falde for et besnærende tilbud på en havkajak i Bauhaus.
Populariteten gør også at der er mange der har købt en havkajak for at prøve og så har mistet interessen. Eller bliver får lyst til at skifte til en anden kajak. Det gør at der er et bugnende brugtmarked. For eksempel er der for meste over 100 brugte havkajakker i Den Blå Avis.
Hvis du køber brugt er det vigtigt at se sig for og få råd af erfarne kajakroere hvis du er helt grøn.
Vær i en klub
En god måde at starte på er at melde dig ind i en klub. Her er som regel masser af gode råd at hente. De fleste klubber har også mange forskellige kajakmodeller hvor du kan få en fornemmelse for hvilken kajaktype der passer til dig og det du vil.
En anden vigtigt ting ved at være i en klub, er at du får lært det grundlæggende omkring sikkerhed. Du lærer at redder sig selv og andre hvis uheldet er ude, og hvordan du håndterer en havkajak.
Typisk er en del af din optagelse i en klub et begynderkursus hvor du består det der hedder IPP2. IPP er en standart for færdighed og sikkerhed fastlagt af Dansk Kano og Kajakforbund.
– eller ikke
Måske har du ikke lyst til at være i klub. Så kan det alligevel være en god idé at tage et havkajakkursus. Der er mange kommercielle udbydere som tilbyder kurser, hvor du også får lært det grundlæggende. Det er bare at lede på nettet for at finde dem. De findes over hele landet
Hvorfor ro i havkajak?
Når folk spørger mig hvorfor jeg ror i havkajak, er mit svar ganske enkelt: Det gør mig glad! Det er både det at komme ud på vandet i sig selv, naturoplevelserne nært og fjernt og det at håndtere havkajakken på havet i al slags vejr.
Jeg elsker at komme ud på tur – korte ture bare rundt i Københavns havn og lange ture i betagende landskaber.
Havkajakken er et meget fleksibelt fartøj, der kan bruges på mange forskellige måder. De mange forskellige typer gør at du kan finde en kajak der passer til dig og dine ønsker. Hvad enten du er til hygge, småture, grønlændervendinger, ekspeditioner eller kajak-fitness.
Fleksibiliteten betyder også at alle kan være med. Alle kan finde et niveau der lige præcis passer til dem.
Læs mere her -> Oplevelser i havkajakken
Kom ud!
Der er gode muligheder for at komme ud i en havkajak over hele landet.
Så hvis du er nysgerrig så finde en klub eller en udlejer og prøv en tur. Eller kig lidt mere omkring her på Kajakpilgrim og bliv mere inspireret.
»Vi ses på vandet!«
2 kommentarer