Når jeg har skulle pakke til tidligere ture, har jeg ikke benyttet mig af tjeklister; men denne gang har jeg besluttet mig til at gøre det.
Jeg har aldrig før haft problemer med at huske hvad der skulle pakkes. Egentlig har jeg benyttet mig af mentale tjeklister, og desuden har selve pakningen været en proces, hvor det, der skulle med er dukket op som idéer, når jeg har siddet og puslet med de andre ting.
Jeg har ikke brugt lister af to grunde:
Den ene er, at jeg ikke befinder mig godt med at være alt for systematisk og skemalagt. Mit sind fungere bedst lidt mere ‘organisk’ – som jeg skrev ovenfor som en proces. Tingene og idéerne får lov at simre en stund, for så at dukke klart og tydeligt op. Jeg har aldrig haft problemer med at huske det, der har udkrystalliseret sig.
Den anden er, at jeg er bange for, at hvis en ting ikke er kommet med på listen, så glemmer jeg at den skal med. Pakningen bliver noget automatisk, hvor jeg ikke får tænkt behovet for den aktuelle tur ordentligt igennem.
Tjeklister er nu på bordet
Til denne tur har jeg altså bestemt mig for at bruge tjeklister. Det er en lang og omfattende tur. Mentalt har den rumlet et godt stykke tid, og det man kunne kalde ‘mental pakning’ har været i gang et stykke tid. Derfor giver det nu mening at skrive ned, når jeg kommer tanke om noget, der skal med.
På de fleste andre ture jeg har været på før i tiden, hvad enten det har været kajakture, vandreture, sejlture eller bjergbestigning og klatreture, har der altid være andre med. I det tilfælde jeg havde glemt en eller anden dims, var det som regel dækket ind af én af de andre. Som en sidebemærkning kan jeg nævne, at det er utroligt så tit folk glemmer lokumspapir. Det har jeg altid sæt en ære i at have med. På denne tur er jeg alene og har kun mig selv at regne med. Jeg vil gerne være sikker på, at jeg får det hele med.
Tjeklister fra mange kilder
Den vigtigste kilde til tjeklisterne er mig selv, og hvad jeg har lært, når jeg har været af sted på andre ture i naturen; men jeg har også benyttet mig af inspiration fra andre steder:
Nogle af de venner, jeg har været på tur med, har godt kunne lide at lave lister, så det har været oplagt at kigge på dem.
Jeg har læst i bøger og blade, både om kajakroning generelt og om lang-ture specifikt. Ikke at jeg har kopieret lister fra disse kilder, men der dukker nogen gange gode idéer op. Her er et par af dem: Sea Kayak, Gordon Brown; Sea Kayak Navigation, Franco Ferrero; Alone at Sea, Hannes Lindeman; Sea Kayaking, John Dowd; Ocean Paddler Magazin.
I et tidligere indlæg her på bloggen skrev jeg om min erfaring med at pakke, og hvordan der er kommet mindre og mindre med som årene er gået. Denne erfaring kommer til god nytte nu. Der er begrænset plads i min nye kajak, som ikke er en af de allerstørste. Der skal pakke med omhu, og denne omhu skal afspejles i listerne.
Tjeklister med Google Keep
Tjeklisterene har jeg delt op efter emner: overnatning, køkkengrej, tøj, reparation, førstehjælp, etc. Til at holde styr på alle disse tjeklister, har jeg valgt at bruge Google Keep. Selv om jeg er lidt ambivalent med hensyn til de store teknologi-mastodonter og deres snagen i vore private ting og sager, leverer de ind imellem gode værktøjer. I Keep er det nemt at lave afkrydsningslister, og de opdateres smertefrit mellem computeren og telefonen.
Pakningen kan begynde
Afgang nærmer sig, bare fem dag til. Listerne er næste klar, vejrudsigten er god, humøret er godt med en anelse rejefeber. Pakningen kan gå i gang og mine tjeklister kan krydses af, og jeg kan bringe de sidste små-detaljer ved kajakken i orden.