Mandag morgen og solskin gennem Gothersgade. Der er mere stille i caféen end der plejer at være, den eneste anden gæst sidder også og skriver. Ude på gaden er der travlt, masser af cykelister, fodgængere og biler på vej i forårssolen.
Jeg kan godt lide at bo i København. Jeg bor midt i byen, i Købmagergade. Dog savner jeg tit naturen meget, og daglige spadsereture i Kongens have og Botanisk have er slet ikke nok til at opveje savnet. Det var derfor fantastisk at opdage virkningen af at ro kajak i København.
Naturoplevelsen
Jeg begyndte at ro i USGs kajakafdeling på ugentlige hold – for det meste under kyndig vejledning. Det overraskede mig meget, at det blev en naturoplevelse at ro gennem Christianshavns kanal og rundt om Christiansborg. Oplevelsen er selvfølgelig ikke den samme som at ro ved Færøerne, i Nordnorge eller langs Stevns klint, men den fornemmelse eller følelse jeg får, har de samme kvaliteter.
Når jeg er ude i naturen, oplever jeg en følelse eller en tilstand som grundlæggende gør mig glad, og som også, undskyld udtrykket jeg kan ikke finde et bedre, virker healende. Jeg føler mig glad, genopladet og rask. Og når ture i skove, bjerge og øde vidder kombineres med at være på eller tæt ved havet mangedobles virkningen. En naturoplevelse er for mig en oplevelse der har denne virkning, og jeg får den også på en tur rundt i havnen eller ud til Strandparken.
Københavns havn
Københavns havn er et smalt sund mellem Sjælland og Amager, og her har været en havn siden oldtiden. »Absalon byggede by ved Havn,« siges der. Men for det første er det jo implicit i udsagnet, at der allerede var en havn og dermed også en bebyggelse, og for nyligt har udgravninger vist, at der lang tid før var en større by på stedet.
Havnen har selvfølgelig forandret sig meget siden Absalon førte sig frem. Der har været opfyldninger, udfyldninger, seneste er et stort stykke af Øresund blevet erobret og gjort til en landingsplads for alle de turister der bliver fragtet frem med de enorme krydstogtskibe, og hele Sydhavnen svulmer med arkitektoniske mareridt fyldt med nye ejelejligheder.
Naturen i havnen
Der er masser af fine ture rundt i havnen. Kanaler og kringelkroge og små hyggelige steder giver masser af muligheder for at gå på opdagelser, og hvis man ror lidt længere, ud på Øresund eller syd på ned forbi slusen, oplever man også at komme væk fra storbyen.
Her i havnen er der også natur. Ved kanonbådsskurene er der tit mange fugle: Svaner og blishøns er de mest almindelige, men i ynglesæsonen ser vi også dværglappedykkere og forskellige ænder der yngler i sivene langs Christiania Beach, og når æggene er klækket kommer edderfuglehunnerne forbi med deres kuld. Om foråret kan man også støde på en sæl eller to på udflugt fra den store koloni på Saltholm.
I april og maj, når hvidtjørnene blomstre, er et godt udflugtsmål Sydhavnstippen. Området er egentlig opfyldning, for det meste byggeaffald, men ligger nu hen som et rekreativt område med træer (flest hvidtjørn) og buske, naturplejet af græssende får.
Glæden ved at komme ud
Når vejret bliver varmere befolkes havnen. Det myldre frem med GO-Boats og udlejningskajakker, udflugtsbådene pløjer sig frem fyldt med fotograferende turister, og kajkanterne bliver behængt med dinglende ben. Mortor- og speedbåde stryger forbi, og stand-up-padlerne aser sig frem. Folk bader, og det kan være de underligste steder man ser svømmere plaske rundt.
Selvom det ind imellem er lidt stressende med mylderet i havn, er det også fantastisk at opleve folks glæde over at komme ud.
At ro kajak i København
Københavns Kajakklub holder til i et af de gamle kanonbådsskure på den side af Holmen der vender over mod Christiania. Historiske bygninger, hvor de fleste er omdannet til moderne kontorer, og hvor det midterste er fredet i klasse A og netop restureret. Her holder to kajakklubber til: sammen med os (Københavns Kajakklub) også KSIs kajakafdeling. En tredie klub var indtil for nylig en del af fællesskabet, Holmens ro- og kajakklub. Det er de dog stadig, for de er just blevet slået sammen med os.
Stedet er perfekt til at ro kajak i København. Enten for ture rundt i kanalerne, en tur syd på ned gennem slusen og videre, eller ud på Øresund og de mange turmål man finder der. Selve Erdkehlgraven, kanalen ved skurene, er et fint beskyttet vand til træning, om det så er den første selvredning eller det mest avancerede grønlandske rul af dem alle: straight jacket rul.
Det lokale rovand give masser af muligheder for at variere hvor man ror, og er det også et godt udgangspunkt for lidt længere ture.
Forårsvejret vinker udenfor. Det er tid til at komme ud i kajakken!
2 kommentarer
Halløj
Kan du anbefale et godt sted at “gå i/op” hvis man ikke er medlem af en klub derinde? 🙂
DBH Daniel
Ved kanonbådsskurene på Holmen er det let at sætte kajakken i – også at komme op igen. Der er gratis parkering på Phillip de Langes Allé (dog ikke den lille p-plads man kan svinge ind på, kun langs vejen).
Man kan også sætte i ved den lille strand der er på den modsatte side ovre ved Christiania.
Det er nok de letteste steder med offentlig adgang.