Det vand jeg fik i næsen, og som derefter fortsatte ned i munden, smagte mildest talt ikke godt. Det havde regnet kraftigt et par dage, og Badevandsudsigten havde røde flag for alle badeområderne i Københavns havn.
Jeg var taget ud for at træne grønlændervendinger alligevel, og tænkte at det sikkert ikke var noget problem hvis jeg bare brugte min næseklemme og på den måde undgik at få havnevandet indvortes. Problemet med en næseklemme er at man skal huske at tage den på…
Normalt har jeg ikke noget mod at få saltvand i næsen, og jeg bruger kun klemmen når vi træner kajakrullene i svømmehallen – klorvandet vil jeg helst ikke have i næsen. Udenfor bruger jeg den meget sjældent og er ikke vant til at huske den lille dims, men den dag huskede jeg at tage den på efter det første rul – det var lidt stramt at få vandet fra de overløbende kloakker i næse og mund.
På trods af det befængte vand, blev jeg dog ikke syg. Og at få renset næsen med saltvand har gode og sunde virkninger – det kommer jeg tilbage til senere.
Næseklemme og grønlændervending
Er det en god idé at kombinere næseklemme og grønlændervending?
Det er nok mest et spørgsmål om personlige præferencer, jeg tror ikke klemmen i sig selv har nogen direkte virkning på om kajakrullet lykkes eller ej. Dog, når du lærer at rulle, er der mange ting der kan distrahere dig, og næseklemme, og i nogen tilfælde også dykker- eller svømmebriller, kan være en hjælp, hvis man ikke føler sig tryg med hovedet nedad og vandet løbende ind alle vegne
Til DM i grønlændervending i 2020 var der en god blanding af deltagere der enten brugt eller ikke brugte næseklemmer, også blandt dem der stod på skamlen efter konkurrencen.
Billedet her er taget af Mogens Hansen. Han tog en masse fantastiske billeder fra konkurrencen og du kan se dem på hans Facebookside.
Næseskylning – uden næseklemme
I yoga findes noget der kaldes ‘shat karma’, hvilket betyder renselseshandlinger. Det er forskellige måder til at vaske og rense kroppen rent fysisk. En af dem er næseskylning, neti, hvor man ved hjælp af en bestemt udformet kande hælder saltvand gennem næsen. Saltvandet er fysiologisk (0,9%) og har kropstemperatur, og det føles ikke ubehageligt selvom tanken om det måske kan virke frastødende indtil man har prøvet det.
Yogier har i et par tusind år vidst, at det har mange sundhedsmæssige fordele udover at holde næsen ren og åben. Det blev i 90’erne bekræftet af en række undersøgelser på universitetshospitalet i Stockholm. Jeg vil ikke gå i detaljer her, men hvis du er interesseret, kan du læse mere her og her.
Næseklemme og grønlændervending – slip for det beskidte vand
Set i det lys, er der ikke noget dårligt ved at få skyllet næsen igennem rul efter rul. Det kommer selvfølgelig an på vandets kvalitet og salinitet. For det meste er vandet dog rent og hvis det har blåt flag enten på stranden eller i Badevandsudsigten ser jeg ikke noget problem.
Saltholdigheden varierer meget alt efter hvor man er. Her i København er saliniteten tæt på at være fysiologisk, samme saltholdighed som kroppen, men ligger dog som regel en smule over. Ved Vesterhavet er den en del højere. Du kan tjekke saliniteten på FCOO’s hjemmeside.
Ud over de situationer hvor vandet er for beskidt på grund af den ene eller den anden slags miljøsvineri, er det en god idé med at bruge næseklemme til grønlændervending hvis vandet enten er for ferskt eller for salt.
Ferskvand gør ondt at få i næsen og modsat giver alt for salt vand en brændende fornemmelse i slimhinderne. Det er lidt forskelligt hvor følsomme forskellige mennesker er, nogen kan klare hvad som helst, andre er meget mindre tolerante.
I de fleste svømmehaller er der salt i vandet, både for hygiejnen og fordi det giver lidt mere opdrift til svømmerne. Forholdet mellem klor og salt, og hvad der ellers puttes i vandet i svømmehallerne, svinger meget, men det er under alle omstændigheder en god idé med næseklemme indendørs. Det er desuden også kendt at der ind imellem pisses i vandet…
Vand i næsen
Jeg kan godt lide at få vand i næsen – i de fleste tilfælde. Som jeg lige skrev, er det forholdene der bestemmer. Jeg føler mig lidt halvkvalt med næseklemme på når jeg laver grønlændervendinger, så jeg prøver at undgå den.
Der kommer dog meget vand op i næsen og videre op i bi- og pandehulerne, og det kan godt tage lidt tid før det hele er dryppet ud igen efter en lang rullesession. Når hulrummene i kraniet skal tømmes, er den mest effektive måde at stå med hovedet nedad et par minutter og lade vandet få tid til at løbe ud igen. Du kan samtidigt puste blidt ud af næseborene på skift og på den måde hjælpe vandet lidt på vej. Læs artiklen jeg har linket til højere oppe for en grundig instruktion til hvordan man tørrer næsen ordentligt efter næseskylning.
Selvfølgelig, hvis du bruger næseklemme når du laver dine grønlændervendinger, slipper du helt for vand i næsen.
Vær beredt – grønlændervending uden næseklemme
Kajakrul er ikke kun en sport i sig selv, men også en god måde at redde sig selv på hvis man kæntrer. Det kan derfor være en god idé, i hvert fald ind imellem, at træne grønlændervending uden næseklemme, og på den måde eliminere et fremmed element der kan stresse én hvis man uforvarende ryger ned i vandet. Ligesom det på samme måde er en god idé også at træne rullet med den type pagaj man ror med.
Næseklemme eller ej?
Jeg vil helst undgå næseklemmen, men bruger den engang imellem når situationen kræver det. Og det er lidt sjovt at stå med hovedet nedad en varm sommerdag og høre de forbavsede bemærkninger fra turisterne der passerer forbi i udlejningsbåde, når jeg blæser en ordentlig pøl ud på kajkanten ved kajakklubben.
Hvad med dig, bruger du næseklemme når du laver grønlændervendinger?
Smid en kommentar og lad mig høre!
2 kommentarer
Jeg bruger klemmen hvis jeg husker den, ellers bliver det ikke til mere end 15-20 rul pr. Session.
Når jeg begynder at bruge hætte, eller min vintervåddragt med hætte bruger jeg også ørepropper – 100 rul med 2 grader vand i ørerne er ikke så fedt, man skal dog lige vende sig til følelsen af propperne
Jeg bruger helt sikkert også hætte om vinteren – som du siger iskoldt vand i ørene er ikke særligt rart. Jeg har ikke prøvet med ørepropper, men det lyder som en god idé jeg vil prøve til vinter.