En grønlændervending er den ultimative selvredning. Kajakrullene er opstået netop med det formål, at man ikke behøver at komme ud af kajakken hvis man kæntrer.
Hvis man er ude i hårdt vejr og store bølger, hvis man tester sin evne til at kante lidt for meget eller man er lidt for kæk i et telemarksving og pludselig ligger nede i vandet, er det rart uden videre at kunne vende kajakken og umiddelbart efter fortsætte med det man er i gang med. Det sparer tid og energi, og gør kajakroning til en mere sikker, flydende og sjov oplevelse.
Gør din grønlændervending til en sikker selvredning
Men hvis man skal kunne bruge sit kajakrul som en sikker selvredning, skal det være lige så naturligt og umiddelbart som alt det andet man gør med kroppen, kajakken og pagajen. Det kommer det kun til at være, hvis man træner det rigtigt meget.
Man skal kunne det til begge sider, og det skal være lige meget hvilken pagaj man bruger, helst også med en knækket pagaj og måske også helt uden pagaj.
Hvis ens kajakrul skal være så sikkert, skal man have gjort det mange gange, og måske synes man det bliver kedeligt bare at øve den samme ting igen og igen (jeg gør i hvert fald). Det bliver sjovere, og man bliver dygtigere hvis man begynder at lære forskellige måder at rulle på.
Leg med forskellige kajakrul
Her er en række forslag til kajakrul, som man hurtigt kan kaste sig over hvis man allerede har et rul der er forholdsvis pålideligt.
Rullene her er ikke tænkt som en selvredning som sådan (selvom et par af dem giver mening), men som noget der gør træningen mere legende. De er ikke så svære, og de lærer alle sammen én noget grundlæggende om at rulle, og er på den måde med til at gøre det rul, man bruger som selvredning, mere sikkert.
Udgangspunktet for rullene her er en standard grønlændervending hvor man starter fremme tæt på fordækket og slutter på bagdækket.
Kajakrul med pagajen i albuen
Når du kan lave et standardrul, også selv om det ikke altid lykkes, så er rullet hvor man holder pagajen i albuen ligefremt at gå til.
Ligesom de andre kajakrul jeg beskriver her, så er rullet lettest at lære hvis du bruger en grønlandspagaj. Når du så kan rullet, kan du skifte til en euro-pagaj hvis det er det du foretrækker.
Du starter med at holde pagajen forskudt som når du skal lave et standardrul. Den arm der holder inde på bladet lægger du rundt om pagajen så den hviler i albuen. Så det er højre arm der holder pagajen i albuen hvis du skal rulle op i højre side. Drej dig mod venstre, læg pagajen ud på venstre side af kajakken og læn dig frem så tæt på fordækket som muligt. Rul ned i vandet på venstre side, kom op til overfladen i højre side.
Her skal du give dig til at få pagajen helt op til overfladen fremme ved stævnen. Det er denne del af rullet der lærer dig noget vigtigt: det at du holder pagajen helt tæt på brystet, gør at du automatisk holder skuldrene parallelt med overfladen, og det træner netop den smidighed der gør det lettere at holde kroppen på den måde.
Brug benet til at vende kajakken, sweep samtidigt pagajen i overfladen, træk dig op på bagdækket og sæt dig op.
Kajakrul med pagajen bag nakken
Mange af de forskellige rul har en tydelig funktion. For eksempel er rullet med pagajen i albuen smart hvis man kæntrer med noget i hånden man ikke vil give slip på. Det kunne være ens jagtkniv hvis man er på sæljagt på ishavet, eller det kunne være kameraet en sommerdag ved Sjællands nordkyst. Kajakrullet med pagajen bag nakken er nok mest et rul i kategorien: »Hey, se hvad jeg kan!«
Rullet lærer dig det samme som det med pagajen i albuen – bare i større grad.
Du starter med at holde pagajen forskudt, og lægge spidsen i vandet på ydersiden af kajakstævnen modsat den side hvor du ruller op. Flyt så pagajen om bag nakken, og læn dig så tæt ned mod fordækket som muligt.
Dyk ned i vandet og giv dig tid til at komme op til overfladen i den anden side, især at få pagajen op i overfladen. Brug benet til at vende kajakken mens du sweeper pagajen i overfladen.
Sweepvinklen bliver påvirket af nakken når du lægger hovedet bagover, så husk at korrigere vinklen (jeg glemmer at gøre det ordentligt på videoen). Når du er på bagdækket og vil sætte dig op, så drej pagajen så bladet skærer lodret op gennem vandet.
Det er et rul der kræver lidt større smidighed end det foregående, men ikke helt så meget som man skulle tro.
Butterfly-rul
Første gang jeg lavede et butterfly-rul, tænkte jeg: »øj, det var ikke svært!« Det var også en oplevelse hvor jeg pludselig forstod at det ikke var umuligt at lave et håndrul.
Butterfly-rullet benytter sig af at man kommer ud i flydestilling og derfra op på bagdækket. Så lad os lige se lidt på fyldestillingen
Flydestilling
Da jeg var dreng og plaskede rundt i vandet ved stranden i Kerteminde, var det sjovt at læne sig tilbage, flade ud på vandet og ligge flydende, afspændt og kigge op i himlen. I flydestillingen er det, som navnet antyder, det at vores krop er en smule lettere end vandet og kan flyde vi benytter sig af.
Når du skal lave flydestillingen, starter du med at lægge dig ned på bagdækket og derfra glide ud på vandet. Skuldrene skal være parallelle med vandoverfladen, armene spredt ud til siden og hovedet bøjet bagover så øjenbrynene er nede i vandet. Benet, i den side hvor du flyder, holder kajakken oppe så den ikke vipper hen over dig. Kom så vidt muligt ud så du ligger vinkelret væk fra kajakken.
Det er afgørende at man ligger fladt på vandet – hvis skuldrene står lidt skævt i forhold til overfladen synker man bare ned under kajakken.
I starten når man træner det, kan man holde en paddlefloat eller en pagaj i hånden, eller man kan få en ven til at støtte kajakken ved at læne sig på cockpitkanten modsat den side hvor man kommer ud på vandet.
Efterhånden som man får bedre og bedre fornemmelse for at bruge benet til at holde kajakken og komme rigtigt ud på vandet, kan man give slip på hjælpemidlerne.
Tilbage til Butterfly-rullet
Det poetiske navn skyldes nok at man starter rullet lukket helt sammen og så breder sig ud på vandet: som en sommerfugl der kommer ud af puppen og folder vingerne ud i solskinnet.
Du starter med at holde midt på pagajen med en hånd. Læg pagajen på vandet langs kajakkens side modsat af den hånd du holder med og med håndfladen nedad – armen krydser hen over fordækket. Den anden arm stikker du ind under den første så du kan holde i den modsatte kant af kajakken.
Her, med krydsede arme, læner du dig tæt ned på fordækket, dykker ned i vandet i den side hvor pagajen ligger, kommer op helt tæt på overfladen på den anden side, vipper kajakken med benet og breder dig ud i flydestillingen. Træk dig op på bagdækket, sæt dig op og nyd applausen fra de imponerede tilskuere.
Shotgun-rul
Historien går, at da jagtgeværet blev introduceret til jagt på polarhavet, og nogen kæntrede på grund af rekylen, blev denne måde at rulle på almindelig.
Det kan også være at rullet er blevet døbt sådan fordi man holder pagajen på samme måde som et gevær.
Når du vil lave et shotgun-rul, starter du med at holde midt på pagajen og presse det ene pagajblad ind mod skulderen – på samme måde som hvis du ville holde et gevær med en hånd. Den hånd du holder pagajen med er hånden til den side du ruller op, så hvis du ruller op til højre side, holder du pagajen med højre hånd. Læg spidsen af pagajen over på den modsatte side af stævnen og læn dig tæt ned på fordækket. Det er startpositionen.
Rul ned i vandet, kom op til overfladen i den side hvor du holder pagajen, vip kajakken med benet og bred dig ud på vandet i flydestilling. Vip kajakken helt op med benet mens du sweeper med pagaj og trækker dig op på bagdækket. Herfra kan du så sætte dig op.
I shotgun-rullet er det igen flydestilling der danner grundlag for rullet.
Det er sjovt at rulle
Grønlændervendingerne har, lige siden jeg begyndte at ro kajak, været noget jeg opfattede som en integreret del af kajakroning. I starten var det blot en fjern drøm, men som tiden gik, og mit kajakliv udviklede sig, blev rullet langsomt en naturlig del af det, indtil det at rulle efterhånden fylder ret meget.
I starten var det både sjovt og frustrerende: det var en stor fornøjelse når det lykkedes, og en lige så stor skuffelse når det ikke lykkedes. Efterhånden gik det bedre og bedre – selv til den dårlige side, og det store gennembrud kom da jeg begyndte at rulle på andre måder. Der kom et forår hvor oplevelsen af at starte forfra, blev afløst af fornemmelse af blot at fortsætte hvor jeg slap efteråret før. Det motiverede mig til at komme endnu videre.
For mig er kajakrullet nu blevet den sikre selvredning det gerne skulle være – selv under IPP4-forhold ved jeg det er noget jeg kan stole på.
Det er blevet en del af alle de ting man kan gøre i en havkajak – alle de ting der gør at jeg elsker det lille fartøj.